Opinnäytteenä CNC-jyrsin

Aloittaja Säätelijä, 16.12.08 - klo:21:16

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 5 Vieraat katselee tätä aihetta.

Pete2

En laittaisi kappaleita DXF kuvassa toisiinssa kiinni.
Plasma vesi tai laaser leikaus hinnoissa ei varmaankaan suurta
eroa,plasma on jäljeltään kyllä huonoin.
Laserilla kun leikkaa reikiä kierretystä varten niin joutuu
usein poraamaan reiän "auki" tai muuten tappi ei tahdo
kestää ,kun reikä vähän kartio ja "karkaistunut".
Leikatuista reunoista ei tule aivan suoria (vaikka uudet
koneet osaavat kääntää leikuupäätä) mitä paksumpi
pelti ja nopeampi syöttö sitä kartiompi.
Työpaikallani olemme joskus kun leikatuissa paloissa
tarkkoja "kantikkaita reikiä" niin lisänneet kulmiin pienen
r:än  kun välillä leikaajat ajavat niin nopeaa että
leikkuri oikeaisee mutkissa : ) G64 ei kohillaan.
Käytämme töissä vain haponketäväterästä (316)
mutta  luulen että RST (304) arvoiltaan samanlaista.

Säätelijä

Eli kärsii olla suoria kulmia ja Hinnoissa jos ei suurta eroa ole niin turha kai sitä on värkätä.

Tuosta kuvien laittamisesta toisiinsa kiinni olis kyllä mielenkiintosta kuulla muitakin mielipiteitä,
sillä siinä pääsee pudottaan leikkuumatkaa / aikaa huomattavasti. Kuitenkin jos puhutaan vain
kappaleen ääriviivasta joka saa heittää vaikka millin, ja sitä enempää se laaseri siitä tuskin syö
pois.

Säätelijä

#62
Osat saatiin leikattua ja erikseenhän niiden piti olla, sillä ne täytyi vielä jollain leikkurin omalla ohjelmalla asetella levylle...

Tässä vaiheessa projektia kun mekaniikan osia on alkanut kertyä nurkkiin ja suunitelmat ovat muuttuneet jo vaikka kuinka monesti, huomaan että koko homma on mennyt aivan vituiksi. Laite on paisunut melkoisiin mittoihin, ja akseleiden massat ovat karanneet lapasesta aikoja sitten. Tästä tullaankin sellaiseen ongelmaan että alunperin ostetuilla 150w servoilla + ohjaimilla voi pyyhkiä perseen ja alkaa katselemaan koko ohjausjärjestelmää uusiksi.

Tässä ovat sitten viimeisimmät piirustukset laitteesta--->  http://img831.imageshack.us/i/jyrsin.png/

Vaihtoehtonahan on taas valita servot taikka stepperit. Mikäli servoihin päädyn niin laitan ehdottomasti Granite Devicesin ohjaimet. Kuitenkin jos servot laittaa niin pitää myös muokata olemassa olevia rakenteita ja rakentaa hammashihnavälitys. Pyrin tekemään projektin loppuun mahdollisimman vähin koneistuksin tai osien teettämisin, sillä se tuntuu olevan niin #@&=%%£$##en hidasta ja hankalaa.

Mitä kokeneemmat sanoo, olisiko mahdollista ajaa steppereillä suoraan ruuvin päädystä. Kuularuuvin nousu on 5mm ja x-akselin paino n.70kg. Mekanexin laskuri sanoo että moiseen tarvitaan 2.79nm vääntömomentti. Tuleeko tässä ongelmaksi se että akselit ovat niin eri painoisia, x=n. 70kg  y=n.30kg  Z=15kg. Voiko eri akseleille laittaa laittaa eri moottorit?

Olen kerännyt seuraavanlaisen paketin edellistä ajatellen:

Moottorit: http://www.arceurotrade.co.uk/Catalogue/Stepper-Motors/Stepper-Motors  <--- Tuolta tehokkain malli eli (650Ncm)
ohjain: http://www.hobbycnc.hu/English.htm <--- tuolta H1 ohjain, Ohjaa kolmea akselia.

Tämä kokoonpano kiinnostaa sillä se on tautisen halpa (moottori 68e/kpl, ohjain 99e). Lisäksi Bulgarian pojilla on hyvät ohjeet kortin konffaamiseen mach3:seen. Lisäksi nykyinen virtalähteeni äkkiseltään ajateltuna passaa systeemiin pienin muokkauksin.

edit: näköjään tuo mekanexin laskurin käyttökin meni poskelleen, unohtakaa koko viesti.

Metalfusion

#63
Ainakin tuossa hobbycnc:n ohjaimessa on rajoittavana tekijänä 50V max jännite. Noi 650Ncm moottorit kaipais paljon suurempaa jännitettä (~87V) optimaaliseen toimintaan. Voi olla että pienemmillä moottoreilla (pienempi kelojen induktanssi) saavuttaa parempia tuloksia tuon ohjaimen kanssa samalla kokoonpanolla. Lisäksi siinä näyttää olevan vaan unipolar ja half step moottorien ohjaus.

Säätelijä

#64
Aivan, elikkä jos unohdetaan tuo ohjain. Tärkeimpänä tässä kuitenkin mielenpäällä että saanko ajettua tuota akselia stepperillä luotettavasti ilman että mennään naurettavuuksiin.

porepe

Itse modasin yhden bridgeport kloonin ( MFM-230 ) Cnc koneeksi asiakkaalle.
Koneessa painoa noin 1100kg ja alkuperäiset lohenpyrstö johteet käytettiin sellaisenaan, eli kuormittavuus on huomattavasti suuremoi, kuin lineaarijohteilla.

Käytin X ja Y suunnissa Teco:n 400w servoja hihnavedolla 1:2 ja pöydän nostossa noin 500kg 400w servoa, jossa 1:10 planeetta + 1:2 hihnavälitys. kaikki ruuvit olivat 25mm:siä 5mm nousulla.  Kone toimii ja kukkuu edelleen ja on säännöllisessä käytössä.

Tecoissa on se kiva puoli, että ne ovat edullisia ( Kysy Jonnelta ) Niille kelpaa suoraan lamppusähkö sisään ja ne syövät melkein mitä tahansa ohjaus singnaalia. Lisäksi Pidin säätö kestää noin 2 minuuttia, kun ohjain tekee sen itse, kunhan kiihdyttelee ja jarruttelee riittävän nopeasti kuorman kanssa.
Petri Junnila
Mynämäki

Säätelijä

Tuossa vain huonona puolena se että mekaniikkaa pitää alkaa muuttamaan mikäli meinaan hihnavälitykseen lähteä. Mikäli suinkin mahdollista niin pyrin laittamaan motit suoraan ruuviin kiinni (pois lukien y-akseli joka on alunperinkin hihnalla).

Säätelijä

#67
Laitetaanpa uutta yritystä tuoksi askelmoottoripaketiksi. Eli jos ohjaimina Geckodriven G203V, ja moottoreina X ja Y akseleilla seuraavanlaiset motit
---> http://www.slidesandballscrews.com/sy85sth1186004b-nema-stepper-motor-p-260.html?cPath=45_82 Z-akselille sitten voi kai laittaa jonkun pienemmän moottorin jonka toimivuusalueelle sattuu sama jännite kuin edellisissä?

Tuota settiä vois ajella sitte 75V jännitteellä jos ostais vielä kolmannen samanlaisen muuntajan ja ne olis kaikki sarjassa. (Hankittuna on jo 2 330VA rengassydän muuntajaa jotka antaa tasasuunnattuna 25V). Edelleenkin ollaan siinä tilassa että en oikein uskalla laittaa osia tilaukseen ennen kuin joku joka on sinut askelmottorien mitoituksen kanssa antaa luvan :)

porepe

#68
Lainaus käyttäjältä: discapa - 13.10.10 - klo:16:27
Tuossa vain huonona puolena se että mekaniikkaa pitää alkaa muuttamaan mikäli meinaan hihnavälitykseen lähteä. Mikäli suinkin mahdollista niin pyrin laittamaan motit suoraan ruuviin kiinni (pois lukien y-akseli joka on alunperinkin hihnalla).

1500 rpm servo vääntää suoraan ilman välitystä tota sun konetta.
Jolloin nopeutta saadaan X-Y suuntaan 7500mm/ min
Toden näköisesti tuo Z:kin menisi suoraan ilman välitystä ja jos ei mene, niin planeetta väliin ja menox.....

Sen jälkeen kuin ensimmäisen servokoneen tein, en enää koskaan käytä steppereitä, paitsi ehkä jossain tikkuaskin kokoisessa kaiverrus koneessa.

Kyseessä on tietysti sun rahat, eli itse päätät mitä teet. Kerroin mielipiteeni vain siksi, ettei muiden tarvitsisi tehdä samoja virheitä, kuin minä ja moni muukin on tehnyt ostaessaan läjäpäin steppereitä, virtalähteitä etc...
Niillä rahoilla kun olisi saanut jo akseliin tai pariinkin servot...

Tuossa linkki miten 400w tecot lykkää 1100kg:n konetta. Kyseessä on ensimmäiset testiajot, joten nopeudet ovat alhaisia.
http://www.youtube.com/user/porepe1976#p/a/u/2/sxMk98Yzxjo
Petri Junnila
Mynämäki

awallin

Lainaus käyttäjältä: porepe - 14.10.10 - klo:08:45
Sen jälkeen kuin ensimmäisen servokoneen tein, en enää koskaan käytä steppereitä, paitsi ehkä jossain tikkuaskin kokoisessa kaiverrus koneessa.
kannatetaan!
en tiedä pitäisikö nauraa vai itkeä kun netti on täynnä diy-projekteja joissa laitetaan tuhansia euroja mekaniikkaan, tuhansia tai satasia karaan, työkaluihin, teriin, jne. ja sitten tähän "ferrari" mekaniikkapuoleen pultataan "lada" stepperit ja körötellään hitaasti ja varovasti.
Käyttäisivät nyt ihmeessä vielä 1-2keur kunnon servo-ohjaukseen takaisinkytkennällä. Jos on elektroniikka/tietokone taitoja, tai halua oppia, tämä ei ole kallista hommaa esim EMC2:n kanssa.

AW

Maukka

No ei taida steppereitä puolustaa muukuin halpa hinta. Eli ferrariin ei kannata ladan moottoria laittaa. Tosin halvassa diy vehkeessa toimii varmasti. Pääseepä ainakin kokeileen. Yhden servo ohjaimen ja moottorin hinnalla kun laittaa jo kolmelle - neljälle akselille stepperit ja ohjaimet. + virtälähteen ja pääsee jo tekeen jotain.

Mutta mutta itsekkin olen jo miettinyt servotekniikkaa sen verran että mitä tarvitaan jotta päästään helposti / halvalla kiinni tähänkin lajiin. 
Joku voisi jonkin perehdytys aiheen tehdä. Kynnys steppereistä servoon on itselleni ainkin osaamattomuuden takia vielä liian suuri..

porepe

Lainaus käyttäjältä: Maukka - 14.10.10 - klo:14:14

Joku voisi jonkin perehdytys aiheen tehdä. Kynnys steppereistä servoon on itselleni ainkin osaamattomuuden takia vielä liian suuri..

Nykyaikaisilla pienillä ac servoilla ei paljoa oppimista tarvita. Ne ovat itseasiassa helpompia ja yksinkertaisempia käyttää kuin monet stepperi vehkeet.
Esim Jonnelta 400w servo ohjaimineen, encoodereineen ja kaapeleinee alle 500€. Tarkemmat tarjoukset kannattaa pyytää Jonnelta itseltään.


230v lamppusähköä sisään ilman mitään virtalähteitä. Valmiiksi mukana toimitetut ja juotetut kaapelit servojen ja ohjainten väliin kiinni. Valmiiksi juotettu ohjaus kaapeli kiinni Servo-ohjaimen ja pc:n BOB kortin väliin, ellei halua Hust:ia tai Lnc:tä käyttää...

Ohjaus singnaaliksi tekolle kelpaa askelpulssi/suunta, Guadratude A/B, tai +/-10v analoginen.

Lähestytäänpä askel pulssi / suunta moodista asiaa, joka on jo stepperi kavereille ennestään tuttu.  Ohjain tai Pc ohjelmisto sylkemään Step/Dir pulssia ja servo-ohjaimelta virhetieto takaisin koneelle.

Servo-ohjain hoitaa itsenäisesti synkassa pysymisen ja jos se sekoaa, niin pysäyttää ohjelman. Systeemi ei tarvitse yksinkertaisimmillaan periaatteessa tietokoneelta, kuin 3 johtoa ulos ja yhden sisään per akseli. Eli
1.Step, 2.Dir, 3axis enable, sisään servo error.

Rajakytkimet kytketään suoraan servo-ohjaimiin ja ne aiheuttavat hälytyksen/ ohjelman pysäytyksen.

Hifimmässä systeemissä voidaan paikkatieto tuoda takaisin ohjelmistolle....

Kaikki vanhan aikainen PID looppien säätö on historiaa nykyisillä ohjaimilla, koska ne säätävät itse itsensä.

Väitän että nykytekniikkaa käyttäen tekee nopeammin servo, kuin stepperi koneen.


Petri Junnila
Mynämäki

Jussik

Terve

Kannan kanssa korteni kekoon servojen puolesta.
Suurin osa kaupattavista stepperi ohjaimista on oikeasti ihan hirvittäviä räpellyksiä.
Kunnollinen stepperi ohjain jo maksaa 2/3 osan, halvimmasta servo paketista.
Miksi vaivautua?

Jonnen servot syö step/dir moodissa tavaraa sisälle, eli ei sen vaikeampi ohjata kuin stepperikään.
EMC2 alustaksi, ei tarvi conffata mitään, livecd sisälle ja valmiilla esimerkillä aloittaa.
Toimii kuin junan vessa (tässä ei viitata mitenkään pendoliinon toimintaan ;) ).

Siitä on tietotaidon karttuessa sitten helppo lähteä päivittelemään järjestelmää eteenpäin.
Seuraavana vaiheena takaisinkytkentä ja PID säätö, MPG, isomma io-kortilla täysin oma käyttöliittymä.
Aikalailla mitä nyt mieleen vaan tulee.

Portt!!!  aali koneen servojen synkronointi (2 servoa/ akseli, puomin molemmin puolin) ja akselin ohjelmallinen suoristus kotiaseman haun yhteydessä.
Kokeelkaapa toi toteuttaa mach3:lla!

Itsellä tarkoitus jossain vaiheessa kokeilla akseleiden paikkatietojen päivittämistä suoraan esim. CAN väylän yli.
Pääsisi samalla kokeilemaan ohjainten aktiivisia värinänvaimennuksia, kuormantunnistusta ja huomattavasti nopiempaa/tarkempaa
paikoitusta.

Plussana tossa uusimmassa EMC2 livecd:ssä nyt ainakin kosketusnäytölle suora tuki.




Säätelijä

Nyt kun kuulostaa siltä että servoilla voidaan suoraan lähteä konetta pyörittään, alkaa kiinnostamaan nuo Teco ohjaimet ja servot. Pitääpä pyytää Jonnelta tarjousta samantien.

Onko tosiaan niin että vaikka tuo X-akseli painaa 70kg ja Z-akseli 15kg, niin Z-akselin moottorille tulee enempi hommia? Kyllähän se ylöspäin joutuu nostaan, mutta silti se vain tuntuu hullulta...

Linuxia olen kironnut jo senverta paljon että mielelläni en siihen enää palaa. Tietokoneessa on kyllä dual boot ja Ubuntun siitä voi tahtoessaan päälle laittaa, mutta jätetään se sitten hamaan tulevaisuutteen ja lähdetään MACH:illa liikkeelle.

Säätelijä

Noniin tänään sain kasattua jyrsimen jo siihen pisteeseen että siitä viitsii ottaa kuvan ( http://img715.imageshack.us/i/stp85001.jpg/ ) . Toisessa kuvassa näkyy myös miten Z-akselin rakenne tulee päällepäin, sekä muita jo valmiiksi hankittuja komponentteja ( http://img163.imageshack.us/i/stp85006.jpg/ ). Koko härvelin voisi kasata jo motteja vaille valmiiksi, mutta nuo ammattikoulun pojat on vaan niin penteleen hitaita osai työstään. Tänään kävin jo Tapio pullon lupaamassa mikäli se vähän työtä jouduttais. Työstettävänä vielä siis kaikkien kuularuuvien mutterin kiinnityspalat sekä karamoottorin pidikkeet.

Nuo Tecojen hinnat joista Porepe mainitsi oli alvittomia hintoja, joten se hinta pompsahtaakin sittenkin aika korkeaksi. Pitää nyt lähteä vikonlopuksi mökille jaakailemaan ja mietiskelemään että minkälaisen ohjauksen tuohon iskee kiinni.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk