Sumore SP2217 pikkujyrsimen karapään modernisointi

Aloittaja Seppo K, 07.03.13 - klo:21:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Seppo K

Nuo näytölle tulevat 13 johdinta ovat samassa 25-napaisessa suojatussa kaapelissa jossa on mukana muutakin signalointia - itse asiassa TaMu:n KeyPad:lle tulevat johdot ja Proben anturi.  Tuo kaapeli on kyllä vaipallinen ja kierretty, mutta kun muutakin signalointia on saman kaapelin sisällä niin eipä tuosta vaipasta ole apua - ehkä jopa haittaa.

Mutta ei pisteet näytöllä käyttöä haittaa.
Eikös niiden signaali tule yhdellä johtimella kaikille näyttösegmenteille?  Sen johtimen voisi kait katkaista ilman vaikutusta muuhun?

@Ville
Totta on että karan kiihtyvyys on videolla todella, todella hidas.

En ole vielä muuttanut mitään nopeuden ohjausparametreja TaMu:ssa, joten tuo on vielä oletusarvolla. Toki säädän kiihtyvyyden kuten tein sorvissakin. Sain vain nyt ensi kertaa eilen paikalleen TaMu:n KeyPad:n joten parametreja en ennen edes voinut helpolla asettaa.
Moottori ei TaMu:n oletusarvoilla saa taajuuttakaan kuin max. 60Hz.

En ole vielä päässyt kokeilemaan myöskään koneistusvoimaa, joten ei omakohtaista kokemusta.

Tuollaista vastaavaa holkkia ovat kuitenkin käyttäneet muutkin, esim. Hoss tuolla "Ameriikan saitilla".
Puristusvoimaa voi helposti lisätä jos latoo nuo lautasjouset parittain: siis 2 aina rinnan samaan suuntaan. Voima silloin tuplaantuu.  Nyt käytetyt jouset ovat 3249N puristusvoimaltaan. Toki noitakin on jäykempiä.
Tuplajousitus vaatii sitten pinolille hyvän lukituksen työkalun vaihtohetkellä. Kahvan toimivuuden jo noinkin kokeilin, ja siltä osin toimii kevyesti.
(Parempi ja nopeampi pinolin lukituskin on tosin jo ajatuksissa suunniteltu - katsotaan toteutanko)

Toinen modaus joka parantaisi pitoa pyöritysliikkeelle olisi holkin ja pitimen pieni modaus.
Tilasin eilen jo toisen R8-holkin kokeita varten. Katsotaan tuleeko siitä mitään raportoitavaa. Holkkiin liitettävät pitimet teen kuitenkin pääosin itse, joten se puoli modauspuolesta olisi ok.
Seppo Köngäs

Seppo K


Pääsin vihdoin Delta:n TaMu:n parametrien kimppuun, ja heti tuli muutama kysymys kokeneemmille.

Oheisessa videopätkässä näkyy nyt karanopeuden kiihtyvyyden muutos, kun asetin sen "automaattiseksi säätymään kuorman mukaan".
Kiihtyvyys on nyt todella nopea, mutta eipä tuossa karassa mitään raskasta massaa olekaan rasitteena. KeyPad:n mittarin mukaan virrat käy kiihdytyksessä 1.6A:ssa.

Testailin videolla myös HätäSeis toimintaa ja CNC-käyttömoodia.  Videossa näkyy nyt myös noiden merkkivalojen toiminta pääkytkimessä: sininen=valmius, vihreä=käytössä, punainen=hätä-seis aktiivinen. Start/Stop kytkimessähän on vihreä=myötäpäivään; punainen=vastapäivään.

http://youtu.be/zQiAwjj0Srg


Mutta apuja kaipaan järkevistä asetusparametreista taajuuden minimin ja maksimin suhteen.

Nyt asetin maksimitaajuudeksi 80Hz.
Onko tuota vara nostaa ilman vaurioriskiä? Tuolla taajuudella moottori käy kyllä hyvin ilman tärinöitä - tuuletin (tai oikeastaan ilmavirta) pitää jo melkoista ääntä - paperit lähtee työtasolta lentoon.
Tuolla taajuudella pääsen hitaammallakin välityksellä 2030 RPM nopeuteen. Hihnan vaihto nopeammalle välitykselle on vain hieman näperelyä vaativaa, joten jos taajuutta on vara nostaa, sille voisi olla käyttöä.

Minimitaajuus lienee syytä asettaa ettei kuormita moottoria liiallisilla virroilla. Olikos se näin?
Asetin nyt minimiksi ohjaukseen 20Hz. Sillä pääsen hitaalla välityksellä 500 RPM nopeuteen. Harvemmin tarvii tuota hitaampaa - kait?
Delta huolehtii ettei kara käynnisty jos siltä pyydetään pienempää taajuutta - näin siis sekä manuaalisena että automaattiohjauksen tapauksessa.
Onko 20Hz minimitaajuus oikealla hehtaarilla - pitäisikö nostaa, vai onko vara laskea?

Tällaista tällä kertaa ...
Seppo Köngäs

mpr

Hyvältä näyttää.
Taajuuksista: Olen antanut itselleni kertoa että moottorin vääntö on hyvä (lähes max) 15-80 hz taajuuksilla, toki allekin voi kevyessä käytössä mennä.
Pienillä taajuuksilla kannattaa seurata ettei moottori kuumene jos kovasti kiusaa sitä.
Korkeilla taajuuksilla saattaa moottorin mekaaninen kesto lyhetä (tasapainotus jne) itse en 100 hz ylittäisi ainakaan halvemman hintaluokan moottoreilla.

Seppo K

#33
Kiitokset mpr - tuolla taajuusalueella karanopeus valitulla hitaammalla välityksellä on 430 - 2330 RPM.  Pistin asetuksiin kuitenkin alarajan 17 Hz:in, jolloin karanopeusväliksi tuli n. 500 - 2300.  Tuo lienee sopiva suurimpaan osaan metallintyöstöä, vai ?

Suurempaa välitystä kokeilin kerran hetken ja n. 4500 RPM:n paikkeilla alkoi TaMu rajoitaa nopeutta. Silloin oltiin jossain 50-60 HZ:n välillä. TaMu:n näytöltä löysin virtamittauksen, joka näytti virran nousevan nopeasti yli 4000 RPM nopeudessa.   Johtuukohan se hihnan jäykkyydestä vai mistä - massaa ei ole, eikä laakereidenkaan pitäisi alkaa kuormittaa? Lämpenemistä laakereissa ei ainakaan tuntunut.
4500 kierrosta on kuitenkin selvästi enemmän kuin oikeasti tarvin, joten kierrosten suhteen projekti näyttää onnistuneen.


Tehdäänpä tässä samalla myös pieni kuvapäivitys. 

Tuolla Picasan puolella on lisää kuvia ollut nähtävissä jo jonkun aikaa. Nostan muutaman niistä esiin tässä.

Puuttuva komponentti kokonaisuudesta on enää ohjainyksikkö - tai ohjainkone, joksi sitä saatan ajoittain sanoa.
Rakensin sen alkuaan CNC-projektissa vanhan PC-kotelon sisään ja jatkoin nyt sen kalustamista. Kotelo alkaa olla jo aika täynnä, eli kovin paljon lisää toimintoja tuohon ei enää sovi. Olen tosin varannut siihen jo tilan myös A-akselin laitteille.
Moottorin syötön toin samanlaisella kaapelilla (1.5 mm2 ja suojavaippa) ja lukittuvilla XLR-liittimillä millä kytken stepperitkin. Olin asentanut liittimen jo A:ta varten, jonka otin nyt moottorikäyttöön.
Liitännät ohjainpaneeliin menee 2:lla suojatulla 25 napaisella kaapelilla D25 liittimin.
Huom: Jos nyt rakentaisin, niin laittaisin toisen kaapelin uros- ja toisen naarasliittimin!  Miksi näin - no kytkin projektin aikana kerran kaapelit ristiin ja nyt odottelen Jonnelta uutta KeyPad:a TaMu:lle - perhana  :(


Aiemmin kotelossa jo olleiden Minebea powerin, SmoothStepper -ohjaimen ja PM752 stepperidrivereiden lisäksi koteloon tuli nyt muutaman releen ja yhden kontaktorin (ja jonkunmoisen johdinhässäkän ja parin pikkupowerin; 12V ja 5V) lisäksi Kremmenin suunnittelema RPM ohjainkortti. Tässäkään projektissa en laittanut 7-segmenttinäyttöjä itse kortille, vaan vein ne ohjainyksikköön omaksi sateliittinäytöksi. Kuvassa näkyy kuinka johdotin nyt vain 13 johdinta entisen 50 tilalta; jokainen näytön segmentti yhteisenä ja yksi ohjain jokaisesta digitistä. Ei mikään teknisesti siisti ratkaisu, mutta näköjään toimii.   
Pitkä kaapelipituus (yhteensä reilut 2 m, ja useita liittimiä matkalla, sekä signaalit vielä samoissa kaapeleissa muiden signaaleiden kanssa) aiheuttaa yhden pienen ikävän piirteen näytössä: segmenttien desimaalipisteet loistaa satunnaisesti. Pitänee katkaista niiden ohjaus; se olisi vähemmän näkyvä "virhe".
Myös johdot RPM-anturille menee samojen kaapeleiden kautta, eikä kortilla ole siis D9 liitintäkään.


Toinen uusi tuttavuus minulle ohjainyksikössä on C6 nopeudensäätökortti.
Rakensin nyt karan ohjauksen niin, että saan vaihtokytkimellä ohjauksen manuaaliseksi tai Mach:lla ohjatuksi.
Yksinkertaisin tapa (minun mielestä) oli käyttää tuota C6 korttia ja tuottaa sillä Mach:n ja SmoothStepperin avulla vastaava nopeuden ohjaus jännite (0-10V) ja releohjaukset start/stop:iin ja reverseen, mitä saadaan manuaalisella potikalla ja kytkimillä. Vaihtoreleellä valitaan joko manuaalisen tai automaattisen ohjauksen signaalit vietäväksi TaMu:lle. Deltan TaMu:ille olisi toki voinut viedä ohjauksen Mach:lta fiksumminkin, mutta sitten vuorottelu manuaali/automaattinen olisi pitänyt rakentaa toisin.
(huom: Kuvanottohetkellä ei C6 vielä ollut 12V powerin kytketty)


"Pirtistä" loppui kuitenkin yksinkertaisesti tila mahduttaa kaikkea sisään, joten itse Delta:n TaMu oli pakko jättää "porstuaan ja ulkoruokintaan".  :) 
Asensin siis TaMu:n PC-kotelon taakse,
TaMu:n liitännät on onneksi suojattu hyvin, eli ei noihin liittimiin vahingossa saa sormiaan tungettua. Laitan kuitenkin vielä lisäsuojat kaapeleiden liitinkohtien päälle. PC-laitekotelo on TaMu:n takaa auki, joten myös koteloon nyt lisätty tuuletin TaMu:n oman tuulettimen lisäksi kierrättää ilmaa ja jäähdyttää.
PC-kotelon alakulmassa näkyy myös tuo hyvin palveleva Minebea:n poweri, jonka olen asettanut yksinkertaisella jännitteenjakokytkennällä reguloiden 55 V jännitteeseen, ja sillähän se antaa vielä vajaat 10A virtaa.
Koko "ohjainyksikköpaketti" kytketään yleiseen sähköverkkoon normaalilla maadoitetulla laitejohdolla, joten yksikkö on hyvin liikuteltavissa. 
(Saas nähdä nähdäänkö joskus sama yksikkö ohjaamassa Sumoren sorviakin - mene ja tiedä. Tehdyt ratkaisut on tarkoituksella tehty riittävän yhteneväisiksi.)



Siinäpä olisi sitten koko modattu karapään modernisointi kuvina. Tosin tässä säikeessä on vain otos siitä mitä löytyy jo aiemmin linkitetyssä Picasan albumissa.


Vaiheena tässä projektissa on nyt säätöä ja säätöä ja säätöä.

Huomaan että teräpitimissä on yllättävänkin paljon heittoa.
Nyt kun pitää saada tuo R8 holkkipidin mahdollisimman keskeiseksi, jotta siihen liitettävä seuraava pidin ei sitten vain tuplaisi epäkeskeisyyttä, joutuu pahan valinnan eteen: pitääkö hankkia hyvin kallis pidin ja uskoa tilatessa että kallis pidin on sitten todella heitoton, vai yrittääkö tuunata olevaa edullisempaa pidintä sillä riskilläkin että se ei kuitenkaan onnistu?
Toistaiseksi olen tuolla jälkimmäisellä polulla. Alkuaan 6-satkun heiton olen saanut jo alle satkuun, mutta joskus joillakin kiinnityksillä heittoa on edelleen vajaa 3 satkua.  Tuota ongelmaa ajoittaisesta suuremmasta heitosta en ole vielä onnistunut ratkaisemaan.

Pitää siis jatkaa .... ja kerron kyllä miten kävi...

Seppo Köngäs

nirkkow

Noista kierroksista,

Kierroslukualueen alapää taitaa riittää useimpiin tarkoituksiin. 500r/min pienempiä kierroksia tarvitaan messingillä terähalkaisijan ylittäessä ehkä 50 mm ja alumiinilla vieläkin enemmän. Teräksellä raja alkaa tulla vastaan 12 mm pora/jyrsinhalkaisijalla.

Ville Vaho

500 kierrosta riittää "hyvin" 16mm poralle.
Isompaan poraamiseen tarvitaan ehkä jo lisää ruutia koneelta muutenkin...
Kovametallilla jyrsiessä 500 kierrosta on jo liian vähän ottaen huomioon ettei tohon karalle mitään 32mm isompaa jyrsintä edes laiteta???
-vilderi

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk