Virtalähteen kasaaminen hakkurimoduleista?

Aloittaja Stoppari, 16.07.12 - klo:17:13

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Stoppari

Minulla olisi kuusi kappaletta Eforen valmistamia PSM 48-300 hakkurimodulia, jotka on olleet puhelinkeskuksessa.Yksi moduli ottaa sisään 230 V, ja ulos tulee 42-58VDC, 7,2 A, 300W.Nämä on olleet kolmen kappaleen paketeissa, rinnan kytkettynä, ja lisäksi on olemassa kortti säätöä varten, mutta näyttää pelittävän ilman säädintäkin, ja ulos tulee tuo 58V.Elikkä asiaan, mihin tätä systeemiä tartten...Minulla on tekeillä Denford Orac sorvin, joka on tehty Emco Compact 8 runkoon retrofittaus.Z-akselille on jo laitettu Granite Devicen 150 W servo, välityssuhteella 1,67. X-akselille ei vielä ole servoa, mutta ilmeisesti laitan samanmoisen sinnekkin.Ohjaimiksi tulee VSD-E servo-ohjaimet.Elikkä, Voinko(voinhan) kytkeä näitä paketteja myös sarjaan?, eli ajattelin ainakin kokeilla parilla modulilla, kun sieltähän tulee ulos 116 V Max. Tässä tuli sitten tenkkapoo, mites näitten modulien tehot lasketaan yhteen, jos kytketään sarjaan tai rinnan. Lisäksi on pieni jyrsin projekti, johon tulee myös GD:n BLDC moottorit, 300 wattiset, ja myös niitä ajattelin pyöritellä samalla jännitelähteellä, miten näille tällä paketilla piisaa tehot?. Kertokaapa vinkkejä, miten tämä rojekti kannattaa tehdä?. ???

nirkkow

Hei,

Kyseisistä moduleista ei ole koemusta, mutta ohessa on muutama yleinen kommentti.

Tehot lasketaan aina yhteen, oli modulit sitten rinnan tai sarjassa. Eli kahdella 300 W modulilla saadaan 600 W tehot kuormaan. Rinnankytkettäessä ulostuloteho on 2*ulostulovirta*modulinjännite ja sarjassa ulostulovirta*2*modulinjännite (eli samat ovat).

Ensimmäinen ehto sarjaankytkennälle on, että virtalähteen ulostulo on kelluva, eli se ei saa olla yhteydessä esim. ensiöpuolen maahan tai nollaan. Muutoin tuleepi oikosulku ja muita ikäviä lieveilmiöitä kuten savunmuodostusta. Kellumisen voi tarkistaa mittaamalla yleimittarilla, etteivät ulostuloliittimet (+ ja - sekä mahdolliset jännitesäätöön liittyvät sense-liittimet) ole yhteydessä mihinkään sisäänmenopuolen liittimiin tai virtalähteen runkoon. Eivät edes kohtuullisen suurentuntuisen vastuksen kautta. Mikäli ulostulopuoli on yhteydessä laitteen runkoon, niin missään tapauksessa ei saa lähteä ratkaisemaan ongelmaa asentamalla jännitelähde eristimille ja jättämällä suojamaa kytkemättä laitteen runkoon. Tästä virityksestä saattaa tulla vikatapauksessa verkkosähköt sekä sormille että moottoripiireihin...

Toinen edellytys sarjaankytkennälle on että virtalähteen ulostulopuoli kestää kelluttamisen korkeammassa jännitteessä toisen jännitelähteen perässä. Ongelmia voi tulla väleillä ulostulo-sisäänmeno tai ulostulo-runko(maa). Mainitut teholähteet todennäköisesti kestävät eristyslujuudeltaan kelluttamisen, koska ensiö-toisio väli on mitoitettu jo nyt verkkojännitteelle ja toisiopuolen ja maan välinen eristys mitä luultavimmin kestää, vaikka jännite-ero kasvaisi 58 V:sta tuonne 100 V tuntumaan. Mitään takeita laitteiden kestävyydestä tai henkilöturvallisuudesta sarjaankytkennässä en tietenkään voi antaa, eli vastuu jää rakentajalle.

Oma lukunsa on jännitelähteiden jännitteensäädön toimivuus ja stabiilisuus sarjaankytkennässä. Todennäköisesti kuitenkin toimii.

Stoppari


Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk