IKI proto

Aloittaja Pasi., 15.08.13 - klo:22:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Pasi.

#15
Anturit ja napit tuli ebayn kautta hommattua, näyttäs olevan molemmat myynti ilmotukset loppuneen jo, mutta tuossa samanlaisia induktiivisiä antureita http://www.ebay.com/itm/10pcs-SN04-N-5mm-Approach-Sensor-6-36V-DC-Inductive-Proximity-Switch-/281049759258?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item416fdefe1a
Anturit on vielä asentamatta, mutta 9v paristolla todettu toimivaksi.

Eilisten havantojen perusteella näyttää siltä että joutuu Mach3:n ohjauskoneen päivittämään uudempaan, meinaa muisti loppua väkisellä kesken. Kesken ajon kone jää "miettimään" ja sitte taas jatkaa, toisinaan hyppii lauseiden yli ;D
IKI Proto

Pasi.

Nonii ja eka kappale ajettu aluministä ja hyvin toimi, oli jopa mitatki 0.1mm sisällä 8)
IKI Proto

Pasi.

Tuli jyrsästyä vähän isompaakin palikkaa

IKI Proto

mpr

Haastavan näköinen osa  :) , DIY jyrsimelle meinaan.
Oliko valmiiksi leikattu aihio, vai jyrsitkö irti levystä.
Tuon tekemisessä on aikaa ja "tupakkia" palanu.

Pasi.

Aihiona oli 12x120x590, 6000-sarjan alumiinilatta, josta jyrsin palikan irti. Isommat kevennykset 10mm tapilla ja pienemmät 6mm. Melekosta tärinää oli havaittavissa isommilla syötöillä ;D Jos sitä joskus löis betonia palkkeihin ja pulttais koneen lattiaan kiinni....
IKI Proto

Pasi.

Jaahas, pitänee tännekki päivitellä nykytilannetta "pienen" tauon jälkeen  ;D Kone muutti uuteen harrastepaikkaan ja sai samalla päivitystä mm. painon muodossa. Työpöydän pohjaksi tuli 500x500x20mm teräslevy johon saa pulttaamalla puuta käyttölevyksi. Runkoa korotin myös jonkin verran lähinnä painon takia. Korokkeen palkkin koko on 100x100x10mm ja kaikkien palkkien(myös entisten) sisälle on tampattu hiekkaa niin paljon ku menee. Nykyinen paino koneella huitelee jossain +600kg. Öljysumun laitoin kans alumiinia varten, nii ei tarvi kokoajan leikkuunesteen kans sohia  8)
IKI Proto

Snowfly

#21

Pasi.

Lainaus käyttäjältä: Snowfly - 14.02.17 - klo:06:18
Oli kuva niin tutun näköinen että pitihän tämä linkittää tähän ;)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/103908/Niskanen_Pasi.pdf?sequence=1
Joo, on siitä vähä jotain kirjoteltukki  ::)



Tilailin joulukuussa neljännen akselin + sähköt ja nyt ollaan siinä vaiheessa että rupiaa "pika" peti olemaan valmis. Tekasin kohistus tapit tuohon pöytälevyyn nii saa tarvittaessa heittää akselin hyllyyn mikäli isompia ajoja on. Aluksi pidin akselia suoraan pöytälevyllä, mutta työstömitat jäi niin lyhyeksi, että oli pakko leventää. Nyt mahtuu pyörimään noin 470mm aihio.
IKI Proto

Pasi.

Sykloni valmistumassa, toivottavasti kohta loppuu pöly probleemat ;D
IKI Proto

Kremmen

En mitenkään halua kusta kenenkään vihtaan kuten kai sanonta kuuluu, mutta.

Tarkkaan ottaen tuossa ei ole syntymässä sykloni vaan jokin muu laite, jonka pölynerottelukyvystä minulla on voimakkaita epäilyksiä. En ala esiintymään aiheen asiantuntijana, mutta nimenomaan syklonissa josta jotain kuvittelen tietäväni, on toimintaperiaate jota tuo kapine ei voi toteuttaa.

Eli oikea sykloni koostuu lieriömäisestä yläosasta johon kiintoainetta sisältävä ilmavirta saapuu sen yläreunaan tangentin suunnassa. Se tuossa suunnilleen toteutuukin. Syklonin alaosa on kartiomaisesti suppeneva ja keskeltä ylhäältä lähtevä poistoputki ulottuu tähän kartioon tai ainakin noin lieriön ja kartion muutoskohtaan asti. Olennaista on, että poistoilma _ei_ lähde suoraan lieriön kannesta, vaan runsaasti tuloputken alapuolelta. Saapuva virtaus muodostaa pyörteen jonka keskipakovoima ajaa partikkelit sylinterin kehälle. Kun virtauksen ainoa poistumistie on alempana (putken pää) niin pyörteen on pakko muuttua spiraaliksi joka ajaa partikkelit alaspäin kunnes ne kohtaavat kartion. Jossain kartion yläreunan alapuolella päävirtaus kääntyy ylöspäin edelleen spiraalimaisesti pyörien siten, että kaasumassan ulko-osa liikkuu alaspäin ja keskiakselin lähellä oleva osa ylöspäin. Tässä käännöksessä toivotaan partikkelien pääosan irtautuvan kaasuvirrasta ja valuvan painovoimaisesti alaspäin kokoojasäiliöön. Pienemmät partikkelit jotka leijuvat virtauksessa niin, että kääntyvät kulkemaan ylöspäin joutuvat silti vielä kokemaan pyörivän virtauksen aiheuttamana keskipakovoiman ja jos ne koskettavat virtausten rajapintaan, alaspäin suuntautuva virtaus nappaa ne mukaansa uudelleen. Näin pienet partikkelit saattavat kiertää monta kertaa alas-ylös-alas ja todennäköisyys kasvaa, että ne irtoavat virtauksesta ja putoavat pönttöön.

Sykloni on yksi niitä laitteita joka vain näyttää yksinkertaiselta, kun ei siinä ole ensimmäistäkään liikkuvaa osaa. Kaasuvirtauksen ja partikkelien liikkeen dynamiikka kapineen sisällä on kumminkin aika vaativa mallinnettava ja aiheesta on tehty runsaasti tieteellistäkin tutkimusta. Lopputuloksena on aina runsaasti halkaisijaansa korkeampi pyörreputki jonka täsmälliset mitat ja geometria ovat huomattavan ei-triviaaleja laskettavia. Asiaan siis vaikuttaa virtauksen paine-ero, partikkelien tiheys ja kokojakautuma ja ties mikä muu. Harrastajan ei toki tarvitse tehdä aiheesta väitöskirjaa, mutta pettymyksiä ehkä loiventaa jos ei kuvittele että kyseessä on tikkari lapsen kädessä.

Kuvan laitteessa epäilyksiä herättää lähinnä se, ettei ole ilmeistä miksi partikkelit irtautuisivat kaasuvirrasta, Purkaussuunta ilmeisesti on keskeltä ylöspäin ja varmasti osa hiukkasista putoaa alareiästä pönttöön, mutta epäilen että vain pieni osa. Virtauksen suunta kun ei samalla tavalla käänny eikä ole syklonin virtausrajapintaa.

Niile jotka ovat sairaan kiinnostuneita aiheesta niin tämä: http://www.asmemetsection.org/wp-content/uploads/2014/06/NYC-ASME_2013.pdf
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Jarkko Nieminen

#25
Minunkin mielestä tässä "imu hommassa" on jotakin poikkeavaa insinööritiedettä. Joka saattaa käytännössä toimia eritavalla kun suunniteltu.  ;)

Tässä huono piirros... (en ole taiteilija) omasta cyklonin tapaisesta, joka kyllä toimii. Tehokkaampi olisi vielä jos lieriö osan jälkeen olisi kartio josta sitten pöly putoo isoon säiliöön. Olen piirroksen laitteella imuroinut pajan lattiaa, oikohöylän kutteria, cnc jyrsimen tuottamaa MDF pölyä ja olen tyytyväinen. Pölypusseja ei tarvii vaihtaa kovinkaan usein.

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

Kremmen

Jarkon laitteessa näkyy selkeästi poistoputken asema, eli virtaus joutuu tekemään tuon käännöksen. Kartiot ja muu geometrinen hifistely varmaan vielä parantaisi erottelutulosta, mutta veikkaan että tärkein on tuossa.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

Pasi.

#27
Tuo liimaus kuva hämää, joutu laittaa apulevyjä ettei plexi hajota koko systeemiä. Kuvassa tuo laitos on ylösalaisin, pohjassa on 3-4cm leveä ja 240 asteinen reikä ulkokehällä. Googlesta löytyy kuvia hakemalla "Thien cyclone". Voisi tätä tietenki kutsua syklonin sijasta vaikka "pölyn erottajaksi" ;D


E: Putkilähöt on mitotettu 125mm putkelle ja imuriksi tulee 1kw? puhallin.

E2. Toimintaperiaate löytyy alta PekkaNF:n postauksesta
IKI Proto

PekkaNF

Noita erottimia on monta erilaista. Sykloni on tosiaan perinteinen, mutta kuten Kremmen sanoi, niin vaatii kopiointia, labraamista jne, että saa todella hyvin toimivan. Jotenkuten toimivan saa kyllä vähemmälläkin aikaan.

Joissakin tapauksissa "thien dust separator" on kätevä, jos partikkelikoko ei ole pieni ja tilaa on pystysuunnassa vain vähän käytettävissä. Tämä on todettu ja helppo saada toimimaan jos yhtään osaa noudattaa alkeellisintakaan ohjetta.
http://www.jpthien.com/cy.htm
https://youtu.be/3QCAOwSqrko

Pekka

Jarkko Nieminen

Ajattelinkin että tässä on varmaan koira haudattuna. Kaveri on tehnyt ikiprotosta vähän kirjoitustakin... eli kaiketi jonkun koulun päättötyön.... mikäli oikein tulkitsen.

-Jarkko
ex nimimerkki jarkko.j

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk