Stepperin vääntö romahtaa

Aloittaja salmve, 18.03.12 - klo:13:05

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

salmve

Moi
Pohditaanpa taas näitä.
Tilasin Ebayn kautta Wantai motorilta pari askelmoottoripakettia noin vuosi sitten täälläkin keskusteltuun projektiin:
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/index.php?topic=1887.0
Haasin sain toimimaan sarjaportin kautta käskyttämällä. Ihan helppoa se ei ollut mutta toimii.

Askelmoottori siirtää lineaarijohteilla paineilmakeventimessä liikkuvaa migin poltinta rullan akselin suunnassa. Samassa kokonaisuudessa myös alipaineella toimiva pidin hepattavalle piikille. Haas tekee jaon ja askelmoottori "rivit".

Moottorin vääntö tuotti kyllä pettymyksen.
Tuolla moottorin speksit:
http://www.wantmotor.com/ProductsView.asp?id=162&pid=80
Moottori 85BYGH450-012B Ohjain on DQ860MB poweri 48v 200w.
Hitailla nopeuksilla vääntöä kyllä löytyy mutta nopeammin ajettaessa vääntö romahtaa. Moottorin spekseissä oleva vääntökäyrä kyllä tukee omia huomioitani.
Vääntökäyrä on mitoitettu 30v jännitteelle, käyrä ilmeisesti loivenisi jännitten nostolla?
Puoliaskelilla ajettuna 400PPS= 60rpm, Menikö oikein?Tällä nopeudella vääntömomentti on pudonnut jo 780>n600 Ja minä olen yrittänyt ajaa moottoria jopa 1000rpm ihmetellen kun puhti loppuu :)

Moottorilta on nyt 1:3 hihnavälitys ruuville. Minulla on tehtynä moottorin pidin ja hihnapyörä 1:1 välitykselle. Tämä vielä kokeilematta. Nyt tuli mieleen että miten jos muutankin välityksen 3:1? Moottorilta vaadittu momentti kuusikertaistuu mutta nopeusvaatimus putoaa kuudenteen osaan. Kasvaako mekaaniset häviöt niin suuriksi että saavutettu hyöty muuttuu lämmöksi? Ruuvina on nyt trapetsi

Vekku
 

Kremmen

Aika koville olet moottoriparkaa pistämässä.
Ihan ensimmäiseksi semmoinen juttu, että puoliaskelluksella ei isommilla kierroksilla saada samaa vääntöä kuin kokoaskelin. Jossain vaiheessa ohjaimen siis pitäisi vaihtaa kokoaskellukseen kun kierrokset nousevat.
Antamillasi spekseillä koneen käämeissä virran nousunopeus on noin 1400 A/s. Nimellisvirta saavutetaan noin 2,2 ms kuluttua mikä kääntäen tarkoittaa noin 450 pps. Tämän jälkeen ja todellisuudessa ehkä jo hieman ennen ei ole enää mahdollista saavuttaa täyttä käämivirtaa 30 V syöttöjännitteellä. Itse asiassa virran kuvaaja on tuolla taajuudella saha-aalto jossa täysi virta saavutetaan vasta juuri pulssin loppuessa. Jännitteen tuplaaminen parantaisi tilannetta kummasti, jos ohjain siihen pystyy ja siinä on kunnollinen virranrajoitus.

Tuossa välityksen laskennassa sinulla taitaa olla pieni ajatusvirhe. Momentti nimittäin ei kuusinkertaistu, vaan jopa yhdeksänkertaistuu. Välitysten muutoksia kun ei summata vaan ne kerrotaan keskenään. Kuormat redusoituu vaihteen yli välityssuhteella kerrottuna, joten kaikki kitkavoimat kasvaisivat 9-kertaisiksi. Mikä pahempaa, ylennysvaihteen sisäiset häviöt kertautuvat myös. Tämän vuoksi ylennysvaihteet ovat säännönmukaisesti raskaampia pyörittää kuin alennusvaihteet.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

salmve

Lainaus käyttäjältä: Kremmen - 18.03.12 - klo:15:01Jännitteen tuplaaminen parantaisi tilannetta kummasti, jos ohjain siihen pystyy ja siinä on kunnollinen virranrajoitus.


Joo, max jännite ohjaimella on 80v. Kokeilin labrapowerilla sarjaankytkettynä laitteen oman 48v powerin kanssa. 48v+ 25v. Antoi aika reilusti vauhtia lisää kuormittamattomalle moottorille. Labrapowerin virtaraja 5A tuli vaan vastaan yllättävän nopeasti vaikka stepperiohjaimen virtaraja oli säädetty pienimmälle. Minulla on kaksi noita 48v powereita mutta jännitteet sarjaankytkettynä menee senverran reilusti yli ettei uskalla kokeilla. Kokoaskellusta ohjaimessa ei ole.[/quote]

Lainaus käyttäjältä: Kremmen - 18.03.12 - klo:15:01Tuossa välityksen laskennassa sinulla taitaa olla pieni ajatusvirhe. Momentti nimittäin ei kuusinkertaistu, vaan jopa yhdeksänkertaistuu. Välitysten muutoksia kun ei summata vaan ne kerrotaan keskenään. Kuormat redusoituu vaihteen yli välityssuhteella kerrottuna, joten kaikki kitkavoimat kasvaisivat 9-kertaisiksi. Mikä pahempaa, ylennysvaihteen sisäiset häviöt kertautuvat myös. Tämän vuoksi ylennysvaihteet ovat säännönmukaisesti raskaampia pyörittää kuin alennusvaihteet.
Niinpä tietysti, mikälie ajatukset sotki.
Menen huomenna pelipaikalle ja kokeilen sillä 1:1 välityksellä. "Kotipesän" paikan siirtäminen liikealueen toiseen reunaan lyhentäisi myös ns. turhaa ajelua. Jos noista ei ole apua laitetaan harkintaan trapetsin vaihto isonousuiseksi kuularuuviksi. Sopisi paikalleen lähes heittämällä. Eikös tuolla se "välityssuhteen" muuttaminen onnistu huomattavasti pienemmilla mekaanisilla häviöillä?

Härvelin lineaariyksiköistä muutama huomio:
Ulospäin näyttää ihan hyviltä, laadukkaannäköiset paljesuojat ym. Päädyissä pyöreät muovitulpat paljastaa että kyseessä jonkinlainen pyöröjohde. En kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota kunnes koekäytössä alkoi joissainkohtaa jumittaa. Asia paheni testien edetessä ja viimein otin paljesuojan auki. Rakenteeksi paljastui kaksi rinnakkaista 40mm rakenneteräsputkea ja kelkka alumiinista koneistettu, ilman kummempia liukupintoja. Putkien pinnalla näkyi jumittavissa kohdissa kiinnileikkautunutta alumiinia. Trapetsin mutteri oli myös ilman mitään välyksenpoistoa ja trapetsi laakeroitu messinkipuslilla. Kelkkaan koneistettiin  tilat liukulaakereille ja putket vaihdettiin pintakarkaistuun akseliin. Kromattu männänvarsi olisi ollut varmaan vielä parempi( ja halvempi) mutta sitä ei asiakkaan hyllyssä sattunut juuri silloin olemaan riittävästi.


Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk