Tuoreimmat viestit

#1
Foorumin uutiset, uudistukset ja ohjeita / CNC-Harrastus -foorumiin on tu...
Viimeisin viesti käyttäjältä Konemies - 23.04.25 - klo:20:39
Hyvät cnc-tekniikka.com'in jäsenet ja sivustolla vierailevat!

Kun perustin tämän sivuston, niin alkusanoissa kirjoitin 10.1.2006 mm. näin:

"Tämä keskustelufoorumi syntyi aivan yht´äkkiä, tammikuun alussa vuonna 2006. Syynä on allekirjoittaneen kiinnostus - sekä ammatillisesti että harrastusmielessä - CNC-tekniikkaan ja sen kehittämiseen "kevyellä tavalla", mutta teknisesti hyvää laatua tuottaen."  Alkusanat kokonaisuudessaan löytyvät täältä.

Nyt tuosta päivästä on kulunut yli 19 vuotta. Foorumin suosio nousi sitä mukaa, kun harrastajat löysivät mielenkiintoisen keskustelupaikan. Tätä kautta on myös moni löytänyt uusiksi kavereikseen samoista asioista kiinnostuneita harrastajia ja ammattilaisiakin.
Parhaimmillaan sivuilla oli päivittäin useita satoja yksittäisiä kävijöitä ja kaikkiaan foorumille on kertynyt yli 36.000 viestiä yli 5.800:sta aiheesta. Foorumille kertynyt tietokanta on varsin laaja ja monipuolinen. Niinpä rohkeninkin kirjoittaa foorumin sloganiksi: "Maailman suurin suomenkielinen CNC-harrastajien foorumi", enkä ehkä ollut siinä ihan väärässä. Tällä hetkellä on foorumilla on lähes 2900 rekisteröitynyttä käyttäjää.

Viime vuosina foorumin suosio on hiipunut pieneen osaan parhaista ajoista. Syitä siihen on useita, enkä niitä sen enempää ryhdy analysoimaan. Mutta varmasti facebook otti omansa ja samoin ehkä omilla käsillään tekemisen innostus on laimentunut. Foorumin aktiivinen kehittäminenkin ylläpidon puolelta olisi voinut aktiivisuuden vähentymistä vaimentaa. Mutta kun tämä foorumi on elänyt ja kasvanut Teidän tähän osallistuneiden kirjoituksista, niin en ole tuohon halunnut sen enempää puuttua.

Mutta kuten sananlaskussa sanotaan, niin kaikella on aikansa.

Olen sopinut, että CNC-Harrastus -foorumi siirtyy huhtikuussa 2025 uusiin - nuorempiin - käsiin ja foorumin omistaja ja ylläpidosta vastuullinen vaihtuu. Minä, Konemies, jään edelleen foorumille toissijaiseksi ylläpitäjäksi ja myöhemmin pelkän moderaattorin rooliin, kunnes joskus kai passivoidun siitäkin. On sopiva hetki jäädä tästä harrastuksestakin eläkkeelle, kun oikeasti olen ollut eläkeläinen jo yli 12 vuotta.

Kiitän kaikkia jäseniä osallisuudestanne foorumin erinomaisen kiinnostavan sisällön tuottamiseen. Samoin kiitän sivustolla vierailleita ja edelleen vierailevia ei-jäseniä mielenkiinnosta näitä juttuja kohtaan.
Toivotan kaikille Teille hyvää tulevaisuutta ja mielenkiintoisia hetkiä projektienne parissa.

Toivotan parhainta menestystä myös CNC-Harrastus -foorumin uudelle omistajalle ja ylläpitäjälle, skyjackille. Kiitän skyjackia siitä, että hän osoitti aitoa mielenkiintoa foorumin ylläpitäjän roolia kohtaan ilmaisten myös halunsa säilyttää kertyneet keskustelut ja kehittää foorumia edelleen. Skyjack on paras kertomaan itse itsestään ja ehkä jotakin foorumin tulevaisuudestakin.

Terveisin,
Konemies / Seppo Kauppi

----------------------------------------------------------

Hei kaikille cnc-tekniikka.com'in jäsenille ja seuraajille!

Kiitos Konemiehelle lämpimistä sanoista ja ennen kaikkea työstä tämän foorumin luomisessa ja ylläpitämisessä lähes kahden vuosikymmenen ajan. Tällaisen tietopankin ja yhteisön rakentaminen on harvinainen saavutus, ja on suuri kunnia saada jatkaa tätä perintöä.

Käyttäjänimeni on skyjack, oikealta nimeltäni Perttu Mäkynen, ja olen seurannut foorumin keskusteluja jo vuodesta 2009 lähtien. Olen saanut niistä paljon irti omassa harrastuksessani. CNC-tekniikka on ollut osa elämääni jo pitkään – sekä harrastuksena että osana työtäni. Erityisesti minua kiinnostavat pienimuotoinen koneistus, 3D-tulostimet ja automaatio yleensäkin, sekä ohjausjärjestelmät ja laitteiden rakentaminen alusta asti itse. Olen ehtinyt tehdä kaikkea yksinkertaisista jyrsimistä monimutkaisempiin, automaatiota hyödyntäviin projekteihin. Lisäksi olen rakentanut itse muutaman 3D-tulostimen, jotka ovat olleet mainioita oppimisprojekteja ja käytännön työkaluja. Tietotekniikka ja ohjelmistokehitys ovat myös vahvasti osa taustaani. Olen kehittänyt erilaisia sovelluksia ja järjestelmiä niin omiin projekteihini kuin työssäni, ja nämä taidot tulevat varmasti hyödyksi myös foorumin kehittämisessä ja ylläpidossa.

Konemies kysyi jokin aika sitten foorumilla ajatuksia foorumin tulevaisuudesta, ja päätin ehdottaa mahdollisuutta itse jatkaa ylläpitoa.  Minulle on tärkeää säilyttää foorumin henki: matalan kynnyksen paikka, jossa voi kysyä, jakaa, oppia ja inspiroitua – oli sitten aloittelija tai kokenut konkari.

Nykyisessä maailmassa, jossa monet keskustelut ja yhteisöt ovat siirtyneet sosiaalisen median nopearytmisille alustoille, uskon että rauhallisemmalle, syvällisemmälle keskustelulle on edelleen oma paikkansa. Foorumit kuten cnc-tekniikka.com tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden jakaa osaamista ja dokumentoida tietoa tavalla, joka ei huku hetkessä muiden viestien joukkoon.

Foorumin tulevaisuudesta:
  • Tavoitteeni on pitää keskustelut ja vanha sisältö kaikkien saatavilla, kuten nytkin.
  • Aion kehittää foorumin ulkoasua ja käytettävyyttä – pienin askelin, vanhaa kunnioittaen.
  • Mietinnässä on myös, miten saisimme lisää aktiivisuutta ja uutta väkeä mukaan – ehkäpä pieniä kilpailuja, projekteja tai teema-aiheita?
  • Olen avoin ideoille ja palautteelle – tämä on edelleen meidän kaikkien yhteisö.

Haluan kiittää jo etukäteen luottamuksesta ja toivon, että pysytte mukana foorumilla jatkossakin. Käydään yhdessä keskusteluja, jaetaan tietoa ja pidetään CNC-harrastus elävänä – jokainen viesti ja projekti on tärkeä!

Nähdään foorumilla!

Terveisin,
skyjack / Perttu Mäkynen
#2
Ohjausjärjestelmä, ohjauskeskus ja sähköistys / Vs: Tukkivannesahan "automatis...
Viimeisin viesti käyttäjältä MaxiSami - 20.04.25 - klo:12:33
Lainaus käyttäjältä: skyjack - 01.04.25 - klo:15:05Terve ja tervetuloa!
 
Komea saha. Itse kanssa joskus haaveilut tuollaisen rakentamisesta tai hankkimista.
 
Jos haluat tuon taajuusmuuttajalta saatavan virta-arvon mukaan ohjata syöttöä ja esiohjelmoituja korkeusasemia asetella, niin aika äkkiä tulee tarve jonkin ohjelmoitavan logiikan virittely siihen juttelemaan ja tarkkailemaan tilannetta. Servolla tuo korkeus asema olisi helpohko asemoida. Syöttöä mietin, että varmaan ihan taajuusmuuttajalla ja tavallisella moottorilla ajelisi helpoiten, toki voihan siihen tuota servoakin käyttää. Paljonkohan tuo korkeuden säätö tarvitsee voimaa, että riittääkö noissa servossa/servoissa potku heilutella joutuisammin, jonkin välityksen kautta?

Noita trapetseja jaksaa pyöritellä ihan käsin..

Noista servoista ja käytöistä voin luopua sopuhintaan, jos jollakin niille on käyttöä.

Rexrothin verkkokaupassa näkyy maksavan servo 3500 dollaria ja käyttö 8000 dollaria.

Mulla löytyy nuita 3+3kpl.

Järkeviä tarjouksia voi laitella vaikka YV.nä.
#3
CNC-projekteja meiltä ja muualta / Vs: Tampere Hacklab Plasma
Viimeisin viesti käyttäjältä Hiekkaranta_92 - 03.04.25 - klo:10:49
Lainaus käyttäjältä: Snowfly - 25.03.25 - klo:20:46Hyvä että lähti liikkeelle...
Mietin vaan että oliko se mesa config tool tosiaan vaan servoille että siinä ei ollu missään stepperi valintaa?
Kuten sanottua stepperitkin toimia Mesan korteilla PID loopissa, joten sinällään tuollaista valintaa ei tarvita. Mitä nyt hetken tuota tutkin niin muutenkin taitaa olla helpompaa käsin .hal ja.ini tiedostojen muokaaminen kun vaan pääsee kunnolla sisälle noiden sielun elämään.

Nyt plasmalla onkin jo tehty ensimmäiset leikkaukset uudella kortilla.

THC to be added!
#4
Ohjausjärjestelmä, ohjauskeskus ja sähköistys / Vs: Tukkivannesahan "automatis...
Viimeisin viesti käyttäjältä skyjack - 01.04.25 - klo:15:05
Terve ja tervetuloa!
 
Komea saha. Itse kanssa joskus haaveilut tuollaisen rakentamisesta tai hankkimista.
 
Jos haluat tuon taajuusmuuttajalta saatavan virta-arvon mukaan ohjata syöttöä ja esiohjelmoituja korkeusasemia asetella, niin aika äkkiä tulee tarve jonkin ohjelmoitavan logiikan virittely siihen juttelemaan ja tarkkailemaan tilannetta. Servolla tuo korkeus asema olisi helpohko asemoida. Syöttöä mietin, että varmaan ihan taajuusmuuttajalla ja tavallisella moottorilla ajelisi helpoiten, toki voihan siihen tuota servoakin käyttää. Paljonkohan tuo korkeuden säätö tarvitsee voimaa, että riittääkö noissa servossa/servoissa potku heilutella joutuisammin, jonkin välityksen kautta?
#5
Ohjausjärjestelmä, ohjauskeskus ja sähköistys / Tukkivannesahan "automatisoint...
Viimeisin viesti käyttäjältä MaxiSami - 01.04.25 - klo:09:54
Terve mieheen!

Rakentelin viime syksynä tukkivannesahan ja nyt olisi tarkoitus saada pitkittäisliike sähkötoimiseksi.

Nurkkiin on jäänyt vanhan polttokoneen servot ja käytöt (3kpl settejä).
1.jpg2.jpg

Mikä olisi noille yksinkertaisin ja edullinen tapa ohjata noita? 

Tarpeena olisi syöttöliike potikalla ohjattuna ja sitten toisella napilla tai nappi pohjassa olisi pikaliike?

Terämoottorin taajuusmuuttajalta saa myös tiedon paljonko moottori ottaa tehoa. Jos tämän saa vielä ympättyä siihen syötön nopeuteen niin olisi hienoa mutta ei pakollista.

Terän korkeuden säädössä on tällä hetkellä sähkömoottori ja matovaihde. Tämä on vähän tuskaisen hidas kun matovaihde on 1:30 alentava ja moottori on 1500rpm. 

Jos tähän voisi noita servoja käyttää niin sekin olisi enemmän kuin sata jänistä! 

Itse olen vain ihan tumpelo näiden ohjauksien kanssa vaikka päivittäin olen töissä erinäisten CNC-vekoittimien kanssa painimassa. :D 

Tuohon korkeudensäätöön olisi hyvä jos voisi jollain tapaa esiohjelmoida ajettavat paksuudet tms.. ideoita?

Tässä video laitoksesta.
https://www.youtube.com/watch?v=2-2fk07DRBs&t=76s&ab_channel=MaxiSami
#6
CNC-projekteja meiltä ja muualta / Vs: Tampere Hacklab Plasma
Viimeisin viesti käyttäjältä Snowfly - 25.03.25 - klo:20:46
Lainaus käyttäjältä: Hiekkaranta_92 - 25.03.25 - klo:16:36Stepgenit taisi tosiaan puuttua kokonaan. Lisäsin ne käsin mutta en saanut siltikään liikettä aikaiseksi.

Sain koneen kuitenkin liikkeelle, kun otin linuxcnc:n esimerkki tedostoista mesakorttien stepper confin pohjaksi ja loin vastaavan eth kortin pohjalta ini-tiedosto 7i76eu kortille, jossa käytännössä vaihoin kortin nimen 7i76eu:ksi

Tässä esimerkki pohjassa ei tosiaan noita PID parametreja olekkaan käytössä. Ilmeisesti nuo kyllä voivat olla openloopissa mukana ja voidaan käyttää ethernetin viiveen tuomien virheiden korjaamiseen.

Nyt on vielä rajakytkinten toimintaan saattaminen. Taisin jossain vaiheessa laittaa 7i76eu+5abob frimiksen sisään, joten taisi tuo io kortti jäädä vielä hiljaiseksi :D
Hyvä että lähti liikkeelle...
Mietin vaan että oliko se mesa config tool tosiaan vaan servoille että siinä ei ollu missään stepperi valintaa?
#7
Johteet ja ruuvit / Vs: Väljästä ruuvista sähkösyl...
Viimeisin viesti käyttäjältä Kuokkana - 25.03.25 - klo:19:39
Tällähetkellä suunnitelmissa modata saksitunkin trapetsista sähkösylinteri. Kauhan saanee ripustettua siten että painovoima aukaisee ettei tartte ruuvilla juuri työnnellä niin saksitunkinkin ruuvi kestäisi aikansa.
#8
Johteet ja ruuvit / Vs: Väljästä ruuvista sähkösyl...
Viimeisin viesti käyttäjältä Hiekkaranta_92 - 25.03.25 - klo:17:46
Lainaus käyttäjältä: Ville Vaho - 24.03.25 - klo:23:21Mulla oli jossain kohtaa ajatuksena kuularuuvin siirtäminen pois metallityöstökoneeen sisältä, ruuvit ja moottorit liikuttamaan hydraulisylintereitä koneen ulkopuolelle, esimerkiks pystykarasen jyrsinkoneen käyttöhydrauliikan z akselille vois vaikka laittaa roikkumaan katosta, vastapainona karalaatikon painolle.

Selkeesti jääny päiväunet välistä... xP


Servomoottori pyörittämään kahta mäntäpumppuaa, joiden kierrostilavuus on sopivasti erikokoinen ja pari venttiiliä -> Hyvä säätödynamiikka :D

Ehkä ei pidä härnätä päiväunia enempää.
#9
CNC-projekteja meiltä ja muualta / Vs: Tampere Hacklab Plasma
Viimeisin viesti käyttäjältä Hiekkaranta_92 - 25.03.25 - klo:16:36
Stepgenit taisi tosiaan puuttua kokonaan. Lisäsin ne käsin mutta en saanut siltikään liikettä aikaiseksi.

Sain koneen kuitenkin liikkeelle, kun otin linuxcnc:n esimerkki tedostoista mesakorttien stepper confin pohjaksi ja loin vastaavan eth kortin pohjalta ini-tiedosto 7i76eu kortille, jossa käytännössä vaihoin kortin nimen 7i76eu:ksi

Tässä esimerkki pohjassa ei tosiaan noita PID parametreja olekkaan käytössä. Ilmeisesti nuo kyllä voivat olla openloopissa mukana ja voidaan käyttää ethernetin viiveen tuomien virheiden korjaamiseen.

Nyt on vielä rajakytkinten toimintaan saattaminen. Taisin jossain vaiheessa laittaa 7i76eu+5abob frimiksen sisään, joten taisi tuo io kortti jäädä vielä hiljaiseksi :D 
#10
Johteet ja ruuvit / Vs: Väljästä ruuvista sähkösyl...
Viimeisin viesti käyttäjältä Ville Vaho - 24.03.25 - klo:23:21
Paineilma on ihan hirveetä hallita, pysyy mielellään paikallaan kunnes painetta on tarpeeksi. Soveltuu hyvin ilmakivääriin ja roskien siirtämisen paikkaan minne se ei kuulu.

Vanttiruuvia joskus miettiny, niitä löytyy porakone versiona.

Joskus myös miettiny paljonko sen toisen kierteen pitää olla vasenkätisempi. M20x0,1 ruuvi olis tosi hauska hienomekaanisessa maailmassa, mut ei sellanen pinnanlaadun oikku kestä voimia. M20x2 on jo kierre, mutta tarvii rautakangen väännön liikkumiseen.

Ajatuksen tasolla M20x1.99 on satkun vasenkätisempi kuin M20x2. Eli toimii vanttiruuvina jossa on voimaa ja satkun liike per kierros. Tulee mielenkiintosia lukuja vastaan ku alkaa miettimään silmällä luettavaa asteikkoa tollasen vanttiruuvin päähän. Alkaa olee viivanvälin liike olematonta, jos vaikka satkun liikkeen jakaa 500 viivasella käsipyörällä.

Ykstoiminen hydraulisylinteri on kans hyvä vaihtoehto jos halvalla haluu hyvää. Sylinteriputki voi olla sisältä vaikka ruosteessa, o-rengas tiivisteenä suukappaleessa menee ihan hyvin. Ja ku laittaa yhden varren molemmin puolin putken, siittä tulee kahteen suuntaan liikkuva, jos voimaa otetaan varren keskeltä.

Mulla oli jossain kohtaa ajatuksena kuularuuvin siirtäminen pois metallityöstökoneeen sisältä, ruuvit ja moottorit liikuttamaan hydraulisylintereitä koneen ulkopuolelle, esimerkiks pystykarasen jyrsinkoneen käyttöhydrauliikan z akselille vois vaikka laittaa roikkumaan katosta, vastapainona karalaatikon painolle.

Selkeesti jääny päiväunet välistä... xP

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk