Hei, täälläkin hetken aikaa myynnissä ollut sorvi sai sittenkin lämpimän katon alleen ja ajattelin nyt sitten ottaa sen itselle käyttöön.Kyseisen sorvin Mori seiki sl 1b:n vaatima sulakekoko alkoi kuitenkin epäilyttämään. Sähkökaavio kertoo 220-230v 6hz 30kva ja tyyppikilpi 380v 19kva.
Kysymys siis kuuluu onko hukkaanheitettyä kokeilla 32 ampeerisen kolmivaiheen taa laittaa kytkentää?
Testaa vaan lähteekö... siellähän on se 380 - 220V kolmivaihemuuntaja, mikä ottaa ison kytkentävirtapiikin, mikä taas lyö nallit seinästä. Mulla on Mori Seiki SL1 ja tuo muuntaja ei lähtenyt C16A-johdonsuojilla päälle, joten rakensin siihen eteen vastuskäynnistimen ja nyt se sit lähtee. Eli tuokin vaihtoehto on sit olemassa jos ei 32 Ampeeriset jaksa. Sit kun muuntajan saa kytkettyä niin ei oo enää mitään hätää 32 ampeerisilla.
- Timo
Niin joo eli käydessään virtaa ei mene kuin ripaus verrattuna käynnistysvaiheeseen. Tässäpä tuo selviää joulun ja uudenvuoden aikaan lentääkö "sokat" taulusta pois kun käyntiin koittaa saada. Miten lie sulakkeen "paloajoilla" merkitystä tuohon vai onko se vaan sitten rakennettava tuo vastuskäynnistin?
Kun oot sorvin joutunut käyttöönottamaan ja ajanut niin oisko mitään näppäriä juttuja kertoa asiaan liittyen? Laitteen vaaitus, nestepinnat, sähköissä olo ennen varsinaista käynnistystä ja karalle lämmityskäyttöä ennen koneistusta kestovoideltujen laakereiden vuoksi. Onko jotain muuta speciaalia? jotta käyttöönotto olisi mahdollisimman terveellinen koneen eliniän ja tarkkuuden säilyttämiseksi.
Itsellä oli 25 pääsulakkeiden takana työstökeskus ja sorvi. Aika raju kone saa olla jos ei 20 ampeeria riitä. C käyräisellä automaatilla ei tee mitään, täytyy olla d käyrää. Posliinilla ei tee mitään.. Pienillä sulakkeilla kun on vähän arvoitus herääkö. Tosin itse käytin väliaikaisesti c käyrän 32a sulakkeita. Kaapelit kyllä oli riittävät, mutta pääsulake ei...
Muutaman kerran pääsulake kyrvähti käynnistäessä, mutta vain käynnistäessä. Muuntaja on muistaakseni 50kva, se on ainoa joka sulaketta polttaa. Kun sen saa päälle, ei ole ongelmia.
Tosin saman sulakkeen takana on osittain sähköllä lämmitettävä talo, eli silläkin on vaikutusta palaako vai eikö.
Tontille tuleva ilmalinja (40m 16mm2 alumini) oli ehkä osasyyllinen ettei pääsulake palanut? Lumet varisi linjalta kun töitä teki. Nyt on tuhti maakaapeli ja 35a pääsulakkeet, tuollainen jännitteen putoaminen ei ole hyvästä koneelle..
Muuntajan käynnistykseen vois kai käyttää pitkää jatkojohtoa, kone ei käydessään paljoa syö, riippuu myös kiihdytyksistä.
Hei, tänään pistotulppa asennettu ja kokeiltu mori-seikiä sähköihin. Valitettavasti homma ei tuottanut tulosta kumpaakaan oletettuun lopputulokseen nimittäin toimivana irroitettu sorvi nyt sähköverkkoon kytkettynä ei polttanut sulakkeita tai lähtenyt käyntiin, vaan tapahtui seuraavanlaista: power supply valo sekä kaksi työvaloa palavat hyvin himmeästi, spindle load mittari nousee n. puoliväliin, vasemmalla oleva virtalähteen katkaisija pitää varsin voimakasta surinaa ja ohjainyksikkö/hydraulipumppu ei sano mitään.
Mittauksia tehtiin niin kaikki vaiheet tuli perille asti normaalina, mutta muuntajan toisiopuolelta mitattuna jännite tuntui vaihtelevan eri käämeistä mitattuna kahdesta sadasta voltista alaspäin.
Että mikähän mättää ja missä? onko tuossa virtalähteessä itsessään sulakkeita ja onko nuo jännitevaihtelut normaaleita?
Itse varmaan tarkistaisin ensimmäisenä nuo liitokset... kummastakin päästä...
Kerta huono kontakti voi näyttää jännitteen perillä, mutta kuormituksessa virta ei enään kulekkaan...
Myös tarkista kaapeli että se ei ole vaurioitunut miltään kohin...
Tuo suriseva katkaisija myös tarkasteluun..
Jos tää ei poikkea paljoa omasta:
Syöttö verkosta tulee pääkytkimelle CB1, joka toimii myös jonkinlaisena kontaktorina (en koskaan selvitellyt tarkemmin). Kuitenkin CB1:n kelaa käyttää 100VAC, joka tulee linjoista R11 ja S11 ovikytkimen DSW (karaohjauksen sähkökaapin yläreunassa muistaakseni) ja avainkytkimen KSW (karaohjauksen sähkökaapin ovessa) kautta. Ilmeisesti päävirrat katoavat jos ovi aukaistaan tms... Tästä johtunee hurina. EDIT: Niin siis kun nyt mietin niin en keksi oikein muuta vaihtoehtoa kuin, että CB1 on kontaktori, jota käytetään mekaanisesti vivulla ja tämän jälkeen sähköinen pitopiiri jää päälle... Ja tuo hurina kertoilis sitä, että kelalle tulee ohjaus.
karaohjaimen sähkökaapissa on muuntaja mistä pitäis löytyä tuo 100VAC ja nuo linjat R11 ja S11. Ne taas käyttää sit hydrauliikan yms. kontaktoreita suoraan (lämpösuojat välissä).
Mittaile nyt, että meneekö sähkö ollenkaan ton pääkytkimen CB1-läpi (pistät ovikytkimen teipillä kiinni tms.) ja sit mittaa että 100VAC löytyy tuolta R11 ja S11.
- Timo
Nojoo, itseasiassa luin nyt tarkemmin sun viestin ja tosiaan jos ton ison 380V-220V muuntajan perästä tulee vähän mitä sattuu niin hmm... Kuitenki hydrauliikat jne. toimii sillä ja nyt vielä katoin kuvat tarkemmin niin sehän syöttää tota 100VAC-muuntajaakin. Mun kuvissa on tosin, että päävirran valo olis suoraan 400V:ssä ja tuo 400V menis myös servo-ohjainten virtalähteelle.
Joo, kannattaa tarkistaa kontaktit ja kokeileppa vaihtaa myös vaihejärjestystä. En tiedä onko sillä nyt merkitystä, mutta jotkut noi vanhat tyristorikäytöt (joka sulla saattaa olla karaohjaimena) voi olla tarkkoja. Tuli vaan mieleen tosta spindle-loadista... et jos se oikosulkee jonku tyristorin tms. ja kyykkää sit koko vehkeen. Vähän tämmönen villi heitto...
- Timo
Onkos sulakkeet varmasti kunnossa? Nimimerkillä yleisin vika tavallisen sähkömiehen käynnin jälkeen.
Että onkos siellä kolme eri vaihetta vai kiertääkö yksi puuttuva muuntajan kautta..
Ja tuleeko sulakkeille sähkö...
Toiset koneet vaativat tietyn kiertosuunnan, toiset ei.
Mikäs ohjaus tässä on?
Lainaus käyttäjältä: Ville Vaho - 24.12.15 - klo:10:48
Onkos sulakkeet varmasti kunnossa? Nimimerkillä yleisin vika tavallisen sähkömiehen käynnin jälkeen.
Että onkos siellä kolme eri vaihetta vai kiertääkö yksi puuttuva muuntajan kautta..
Ja tuleeko sulakkeille sähkö...
Toiset koneet vaativat tietyn kiertosuunnan, toiset ei.
Mikäs ohjaus tässä on?
Kyllä kanssa suosittelen vielä sulakkeiden tarkistusta. Kyllä on lukemattomat kerrat tullut käytyä vaihtamassa sulake ehjään. Aina kun kytkee minkä vaan kolmivaihekoneen verkkoon, niin kannattaa mitata ettei nollan ja maan välistä löydy yli 1 voltin jännitettä. Sen jälkeen tarkistaa, että kaikkien vaiheiden ja nollan välistä löytyy se n. 230 V. Sitten vielä kaikkien vaiheiden välistä löytyy se n. 400 V. Jos mikä vaan näistä heittää, niin älä käännä pääkytkintä päälle, vaan selvitä vika. Nollan puuttuminen on yleensä se tuhoisin. Silloin se vaihe jossa on eniten kuormaa, nykäsee nollan lähelle tämän vaiheen jännitettä, ja silloin kahteen muuhun tulee reilu ylijännite, pahimmillaan liki 400 v. Sitten näistä vähemmän kuormitetuista vaiheista hajoaa joku komponentti, ja oikosulkuun mennessään tuhoaa muutkin laitteet. Kelluvan nollan seurauksena voi pahimmillaan olla täystuho sähkökaapissa. Valitettavasti olen nähnyt senkin, kun neljä taajuusmuuttajaa ja logiikka hajoaa, kun nolla on jätetty kytkemättä.
Iltaa. Kiitoksia kaikille avuliaisuudesta. Vikaa selviteltiin ja mittailtiin mitään erikoisempaa löytämättä kunnes otettiin tulojännite toiseen ryhmään kuuluvasta pistokkeesta. Ongelma ratkesi ja sorvi lähti pyörimään normaalisti. Arvotukseksi jäi miksi toiseen ryhmään kuuluvasta pistokkeesta tulee kaikki vaiheet muttei laite toiminut siitä.
Voisko vaihejärjestys, eli pyörimis suunta vaikuttaa??
Näissä vehkeissä harvemmin nollaa kytketään mihinkään, eli neljän johdon järjestelmä. Voisin jonkun kirjainyhdistelmän heittää, mutta kun olen valesähkömies, on jäänyt opiskelematta turhuudet.
Lainaus käyttäjältä: ttontsa - 25.12.15 - klo:09:05
Voisko vaihejärjestys, eli pyörimis suunta vaikuttaa??
Ei sillä kyllä ollut vaikutusta kun oli alusta lähtien sama ja roikka kanssa oikein kytketty, sietääkin olla kun muistaakseni fanuc 6t huoltokirjassa varoiteltiin kytkemästä väärin, tais olla joku ohjain yms servoihin liittyvä mikä ei tykänny väärin kytkennästä. Multa löytyy tuohon vehkeeseen aika paljon kaikkia käyttö/huolto/purku yms kaavioita jos joku kaipailee. Rupes taas tosin mielessä pyörimään että kun on toimivaks todettu kone niin josko myis pois kun kärkisorvi ois käytännöllisempi omiin harrastuksiin ::)
Iltaa! Jaksaisiko kukaan mori-seiki +fanuc 6t käyttäjä selventää automaatti ajon käyttöä miten se lähtee suorittamaan tehdyn ohjelman? tai mikä kytkin/raja voisi olla esteenä tehdyn ohjelman suoritukselle kun ei lähde ajamaan tehtyä ohjelmaa niistä vihreästä/punaisesta napista. Niiden yläpuolella olevissa vihreässä /punaisessa polttimossa ei myöskään pala valo. Käyttöohjeet löytyvät mutta ei kyllä löydy niistä apua eikä vikakoodeja ole ilmaantunut.
Pakka/holkki istukka kiinni? Joku chuck closed valo pitäis palaa, JA sylinterin raja pitäis myös palaa.
Omassa nakamurassa T6 ohjauksella JOUTUU koneen sammuttamaan kun valintakytkin sisä/ulkopuolinen puristus on vaihdettu. Tosin kytkin ei ole käytössä (irroitin ja siirsin teipattuna PIILOON) Sisä/ulkopuolinen vaihdetaan kääntämällä magneettiventtiilien kelat ristiin kytkimellä, toinen raja mitä tuo piilossa oleva kytkin seuraa, on rikki ja irti, vain toinen on käytössä ja se asetetaan kohdilleen.
Sekavaa selostusta, mutta josko siitä jotain iloa olis.
Oven raja (myös käytöstä poistettu) saattaa myös estää toiminnan. Tähän löytyy avain, jos avaimen saa pois, on yleensä raja käytössä.
Kone referenssissä, mahdollinen kärki ajettu oikeaan asentoon? Reukku ajettu referenssiin?
Polttimot on usein kyrvähtäneet vuosien varrella, niistä ei parane välittää. Toki cyclestart/stop nappi voi olla jumissa, varsinkin kun sitä on leikkuunesteiset hanskat kädessä painettu miljardeja kertoja.
Onko kutonen muuten tuttu? 0451329486 vastaa tyhmiinkin kysymyksiin 24/7 (aina saa soittaa, aina ei vastata, mutta soitellaan takaisin kun ehtii)
Fanukkia ei tunnu pienen ihmisen murheet painavan, minua kiinnostaa kun historiallisten koneiden kanssa puuhailen. Yleinsä saa jotain vastinetta auttamiselle, jos ei kokemusta niin mielihyvää.
Onkos koneessa johdeöljyä tarpeeksi... Ja otappa kuva siitä turpa taulusta eli onko kyseessä monitorilla varustettu kone vai se halvatun led / segmentti näyttöinen vajakki...
http://www.surplusrecord.com/listphotos/804795a.jpg
Hei, johdeöljy ok. Tuossa netistä poimittu kuva vastaavasta.
Löytyykö tuo tail stock interlock avainkytkin?
Juu, interlockit on kaikki ok ja niitä avaimia on kaikki tallella ja eri lukkojen tarkoitus selvillä.